Verhaal van Hannelore maakt ook in Wierden veel indruk

WIERDEN – Een zwijgplicht van een half jaar of een dag in het kippenhok. Dat zijn enkele straffen die werden opgelegd bij de sekte Gemeente Gods, waar Hannelore van Otterloo van haar 3e tot haar 17e deel van uitmaakte. In een muisstille zaal met circa 130 aanwezigen op dinsdag 10 maart vertellen schrijver Frank Krake, Hannelore en Peter Withag dit indrukwekkende verhaal tijdens een lezing van de Culturele Raad Wierden en boek- en kantoorvakhandel Reterink.

Het is allemaal begonnen met Bijbelstudie bij Sipke Vrieswijk, die zichzelf eerst broeder en later profeet noemde. Hannelore: “Mijn moeder heeft de Bijbelstudie als een vitamineshot ervaren, een manier om op te laden waardoor ze er de hele week weer tegenaan kon.” Het gezin ging steeds vaker naar zulke bijeenkomsten. 

Vervloekt
Vanuit Vriezenveen kwamen opa en oma een keer op bezoek in Krimpen aan den IJssel, waar de familie woonde. “Mijn opa herkende Vrieswijk als valse profeet en daarop mocht mijn moeder geen contact meer met hen hebben.” In 1986 vroeg Vrieswijk gemeenteleden om te bidden voor een spoedige dood van haar opa en vervloekte hem ook. Een paar dagen later stond de politie voor de deur met de mededeling dat haar opa was overleden. Daardoor dachten veel volgelingen dat Vrieswijk echt contact met God had. Op dat moment sloeg Vrieswijk toe en vroeg aan Julia of ze samen met haar de 9-jarige Hannelore en haar zusje een paar dagen wilde bijkomen in het klooster, dat al eerder was gekocht en waarvoor Vrieswijk de gemeenteleden geld had afgetroggeld. Vanaf dat moment maakten ze onderdeel uit van de kloostergemeenschap.

Schrijver Frank Krake vertelt: “Vrieswijk was gereformeerd, maar kleedde zich als een katholieke priester. Velddriel was overwegend katholiek en hij vond dat dit pak vertrouwen uitstraalde en hem meer charisma gaf.”

Geen raad met emoties
Twee jaar later kwam de vader van Hannelore ook in het klooster wonen. “Ik mocht alleen zakelijk contact met hem hebben, bijvoorbeeld als we niet wisten of iets onkruid was. Later mocht ik ook geen contact meer hebben met mijn moeder en ging in een ander gebouw wonen. Wat ik nog weet is dat mijn moeder huilend bij de trap stond. Met mijn emoties wist ik me geen raad, dus ik ben gaan volgen en ben geworden wie zij wilden dat ik was.” Haar zusje was toen al weggestuurd.

Bruid van Christus
Ook Hannelore kreeg vanaf haar 11e te maken met misbruik door sekteleider Vrieswijk. “Aan vrouwen had hij niet meer genoeg, dus kinderen konden ook bruid van Christus worden. Ik kreeg de naam Yaruma en moest het bed met hem delen. Daarna gingen we naar een restaurant, om te vieren dat ik erbij hoorde. Daar kreeg ik warme chocolademelk. Dat kreeg ik in het klooster ook, voordat ik bij Vrieswijk in bed moest, maar daar zat alcohol in.”

Verkeerde kant van de deur
Om zogenaamd de komst van Jezus voor te bereiden vertrokken Vrieswijk en Aagje naar Israël, samen met enkele volgelingen, waaronder de 15-jarige Hannelore. In werkelijkheid was Vrieswijk op de vlucht voor de Belastingdienst en Kinderbescherming. “Na een jaar zijn we naar Zweden gegaan, vertelt Hannelore. “Twee maanden later reisden we naar Cyprus. De deur was open, maar we hadden niet het idee dat we aan de verkeerde kant van deur zaten. Dus gingen we niet weg. Maar ook had ik mijn paspoort niet meer.

Leren leven
In Israël was de moeder van Hannelore al begonnen te twijfelen. Ze had altijd geleerd dat het bij God om liefde draaide en dat merkte ze bij Vrieswijk niet, die een schrikbewind voerde. Daarop werd ze verstoten en ging terug naar Twente. Daar praatte haar broer Bertus doorlopend op haar in, totdat ze aangifte deed. Dit kwam in 1994 bij politieagent Peter Withag uit Tubbergen terecht: “Het doel was het opsporen en terugbrengen van Hannelore, die toen 17 was. Maar zij wilde helemaal niet weg. Uiteindelijk is gelukt om Hannelore daar weg te halen. Ze was heel boos op haar moeder en kon daarom niet bij haar wonen, dus ging ze naar haar oom en tante. “Ik kwam in een warm, liefdevol gezin en maakte kennis met het gewone leven. Dat zaait twijfel, want het is veel beter dan leven bij Vrieswijk. Ik moest weer leren leven.” Vijftien maanden later was Hannelore klaar om aangifte te doen. Dit heeft er mede voor gezorgd dat in Nederland voor het eerst een sekteleider is opgepakt.

Waarschuwen
“Door mijn verhaal te vertellen wil ik houvast bieden aan anderen die ook een rugzak bij zich dragen, want ook jij kan gelukkig worden. Maar vooral wil ik mensen waarschuwen voor sektes, die nu nog steeds bestaan”, aldus Hannelore. Dat beaamt Frank: “In Nederland zijn nu nog 84 sektes. Daarom heb ik een onderdeel hulpvraag in het boek laten drukken. Onlangs heb ik nog gehoord dat er hier in Twente een kind is verdwenen, dus denk niet dat het hier niet gebeurt.”

Het boek
‘Hannelore, het meisje uit de sekte’ is ook verkrijgbaar bij boek-en kantoorvakhandel Reterink in Wierden voor 22,99 euro.